بسم الله الرحمن الرحیم
عوامل ظهور و بروز حیا
در ابتدا باید بدانیم که حیا امری است فطری و نه اکتسابی.حیا،در سرشت همهی انسانها وجود دارد و صرفا باید آنرا ظاهر کنیم.شاید نسبت به حجاب افرادی باشند که با نفرت برخورد کنند و به بیحجابی افتخار کنند؛اما در جامعه،کسی را نمیبینید که نسبت به حیا اشتیاق نداشته باشد و یا از حیا متنفر باشد.هیچ کس اگر به بیحیایی توصیف شود خوشحال نمیشود.
تظاهر به حیا:حیا را میتوان با افزایش حرارت بدن،سرخی گونهها،خمکردن و یا برگرداندن سر،به زمین خیره شدن و مخفی کردن صورت جلوهگر ساخت.به طور کلی صفات اخلاقی بهگونهای است که حالات ظاهری آن،اصل صفات را در قلب انسان پدید میآورد.به عنوان مثال اگر شخصی احساس کند فلان خصیصهی اخلاقی در او وجود ندارد،باید تظاهر به آن بکند تا کمکم در وجودش نهادینه گردد.
مراقبت از چشم:در روایت آمده است که محل حیا چشم انسان است.کسی که میخواهد حیا را در وجودش نمایان کند،باید ابتدا بر روی چشمانش تمرین کند.
شهرت و خوشنامی:شأن و منزلت اجتماعی افراد و حرمتی که جامعه برای آنها قائل است،عامل مهمی برای تقویت حیاست.افراد موجه و محترم در اجتماع از بسیاری از امور برای حفظ این احترام صرف نظر میکنند.در واقع "حیای اجتماعی" آنها زیادتر میشود.
راههای حفظ حیا:۱-همواره مراقب رفتار و کردار خویش بودن.
۲-رعایت "حیا در پوشش" حتی در برابر محارم.
۳-دوری از عوامل تحریک کنندهی شهوت مثل تصاویر و فیلمهای تحریک کننده.
۴-کاستن خطاها باعث حفظ حیا میشود و برای کاستن خطاها باید کمتر حرف زد.
برگرفته از کتاب حیا دکتر بانکی