بسم الله الرحمن الرحیم
تفاوت اسلام با دیگر مکتبها،تفاوت در منجیها
تفاوت دین حقیقی(اسلام)با دیگر مکاتب(عدالتخواه و...)در این است که اسلام به تمام نیازهای انسان نظر دارد.انسانی با این پیچیدگی عظیم که راهی بینهایت در پیش دارد،نیازهای بسیار و عظیمی خواهد داشت که عدالت،رفاه و ... هرکدام تنها یکی از این نیازها میباشند.این انسان،هنگامی نیاز خود را به دین درک خواهدکرد و ضرورت امام را خواهدفهمید که متوجه باشد راهی بینهایت و بسیار پیچیده در پیش دارد و آرمان او باید بسیار فراتر از حد عدالت باشد وگرنه نیاز به دین و امام اساسا قابل مطرح شدن نیست.
پس،نقش امام بسیار بالاتر از یک عدالتگستر صرف و یا...میباشد.امام،باید این انسان پیچیده را در دنیایی پیچیده،در پیمودن راهی بینهایت راهبری و هدایت کند که این امر از عهده هیچکدام از سایر حکام ساخته نیست.
میشود گفت که تفاوت دین بر حق(اسلام)با دیگر مکاتب،در واقع تفاوت در منجی آنها است.منجی مطرح شده در هر مکتبی براساس نیازهایی است که آن مکتب از انسانها تشخیص میدهد و بر اساس شناخت آن از معضلاتی است که گریبانگیر انسان است.
اسلام،همهی نیازهای انسان را مد نظر قرار میدهد.نگاه اسلام به انسان،محدود و تکبعدی نیست.در دید محدود سایر مکاتب،نیاز انسان حد میخورد به عدالت و رفاه و...و منجی آن مکاتب هم در همین حد میتواند ایفای نقش کند.در حالیکه برای نائل شدن به چنین اهدافی اصلا نیازی به آمدن منجی از خارج نیست.
پس،مسئله باید بدین شکل مطرح شود که انسانی تنها،در هستی پیچیده وجود دارد که راهی بینهایت هم پیش روی او است،این انسان،نیاز به کسی دارد که او را راهنمایی کند و راهبری نماید.در این دید هم نیاز به دین(اسلام) مطرح میشود و هم نیاز به منجی دین(امام).
برگرفته از مطالب استاد غنوی