بسم الله الرحمن الرحیم
جریان روشنفکری بیمار
روشنفکر کسی است که سعی میکند آزاد بیاندیشد،آگاه است،با مسائلی آشناست که توده ی مردم از آن بی خبرند.
نقشی که روشنفکر باید در جامعه ایفا کند عبارتند از این که باید فرهنگ ساز باشد،معلم و مرشد مردم باشد و راه درست را به مردم جامعه اش نشان دهد.
روشنفکری در ایران بیمار،وابسته و بی ایمان متولد شد.چون از اول مشروطیت که در جامعه ی ما روشنفکری بوجود آمد نه در جهت پیشرفت وترقی کشور بلکه یک حرکت صدردصد وابسته بود به طوری که روشنفکرهایی که از اروپا بر می گشتندبه جای علم قصد داشتند که فرهنگ اروپا را هم بدون درنظر گرفتن شرایط بر فرهنگ کشور ما غالب کنند.یعنی در حقیقت روشنفکر نسبت به فرنگ هم وابستگی علمی داشت وهم وابستگی فرهنگی.در حقیقت روشنفکر از غرب برگشته برای فرهنگ ایرانی اسلامی خود هیچ ارزشی قائل نبود.
مقام معظم رهبری می فرمایند درست است که ما عقب بودیم ولی روشنفکرهای دوره ی مشروطیت به جای آن که ما را با تلاش و کوشش به جلو بکشند قصد داشتند که به قول معروف با «از نوک پا تا فرق سر فرنگی شدن »ما را به جلو سوق دهند.
علت این که نهضت مشروطه به نتیجه نرسید حضور روشنفکران وابسته به غرب بود و این که نهضت را از مسیر اسلامی خارج کردند.از دلایل دیگر در به نتیجه نرسیدن نهضت مشروطه این بود که در دستگاه طرفدار اسلام و حق دو عیب وجود داشت:یکی این که طرح و برنامه ای مشخص نداشتند و دوم این که سر چیزهای کم اهمیت اختلاف کردند و در ادامه دستگاه مقابل طوری فضا را بر علیه دین و دینداری حرکت داد که دیگر کسی جرات حرف زدن از دین نداشت و کم کم مردم نسبت به مشروطه سرد شدند و نسبت به جریان مشروطه بی اعتماد شدند.در نتیجه این نهضت به نتیجه نرسید.
روشنفکر غربی با مسیحیتی مبارزه می کرد که با اختراع و مخترع و حرف علمی دشمن است و برای شخصیتی مانند گالیه حکم اعدام صادر میکند ولی روشنفکر ایرانی با اسلامی مخالفت میکند که توجه ویژه به عالم و دانشمندان دارد.روشنفکر غربی به نفع ملت های ضعیف مبارزه می کرد اما در ایران روشنفکر به دخالت استعمار کمک می کرد.
مقام معظم رهبری می فرمایند که هیچ لزومی ندارد که روشنفکر مخالف مذهب باشد.
مرحوم شریعتی اعتقادشان این بود که امروز که نطفه ی اندیشه ی اسلامی دارد بسته میشود باید هرگونه رگه ی بیگانه را از آن دور کنیم.
برگرفته از سخنان مقام معظم رهبری